Popular Posts

Sunday, October 31, 2010

Jejak Usahawan Gemilang~AT45

....Salam semua dan salam sejahtera...

di sini adeknan nak berkongsikan sedikit hasil kerja adeknan dan rakan-rakan yang telah berjaya menghasilkan dokumentari simple berkenaan usahawan. Dokumentari ni sebenarnya adalah Tugasan a.k.a assignment adeknan di semester 7 di UPSI ni. menarik dan memberikan pengalaman baru kepada adeknan.


Dokumentari ini bertajuk Jejak Usahawan Gemilang. dan usahawan yang terlibat ialah Puan NazmizanFazilah iaitu pemilik Restoran Rumah thai dan Serisaji Katering-

Buat masa ini-adeknan hanya boleh kongsikan bahagian Intro dokumentari- sebab adeknan xda Day's Off cukup lagi untuk uploadkan semua 58 minit dokumentari ini.

Saksikalah;;;;;;~~~~~~~

video

-tamat-


ini adalah hasil First try nak wat something new..
maklumlah malam ni aku x boleh nk pejamkan mata~ terlalu exited nak pergi ke langkawi. hahaha harap semua dapat menilai hasil kerja yang x menjadi nih.... ~ ok....

Thursday, October 28, 2010

~THIS IS THE FIRST TIME POST~


INILAH BAHAN TERBARU YANG PENULIS HENDAK KONSIKAN BERSAMA SETELAH SEKIAN LAMA MENYEPI~

pertama sekali, adeknan sebenarnya sungguh teruja dengan MASA DEPAN adeknan yang semakin dekat. Urmm.. tanggungjawab pun semakin banyak. banyak benda yang membuatkan adeknan berfikir kehadapan "tentang masa depan"

~cakap pasal masa depan~

adeknan teringat akan masa lampau pulak~ so dikesempatan ini juga adeknan ingin kongsikan dengan ada semua akan kerja a.k.a hasil titik peluh adeknan semasa selama bergelar MAHASISWA kat UPSI ni. Hurm apa yang termampu akan adeknan Postkan kat sini. Jadi anda semua bolehlan menjadikan penulisan kreatif ini sebagai bahan bacaan. Tapi kena bersabar sikit lah. sebab adeknan Postkan by PART~

Wednesday, October 27, 2010

~kappa bahagian 1~


PENGENALAN_____________________________________

“Kappa” yang bermaksud “kanak-kanak sungai” juga dipanggil kawataro [ 川太郎 ] dalam bahasa jepun yang bermaksud lagenda. Kappa merupakan sejenis rasaksa air yang ditemui di dalam kisah dongeng jepun. Di dalam Shinto ia dipanggil sebagai salah satu daripada suijin iaitu dewa air di sungai, tasik kolam, perigi ataupun laluan air.

Suijin sememangnya sering kali digambarkan sebagai seekor ular, naga, belut, ikan, kura-kura ataupun kappa. Menurut institusi kebudayaan dan klasik jepun di universiti kokugakuin, kaum perempuan telah memainkan peranan penting di dalam sejarah pemujaan dewa air ini di jepun. Tidak dapat nafikan, ianya juga merupakan campuran pelbagai tradisi termasuk ajaran shinto, buddha dan kisah dogeng tempatan yang menjadikanya sukar untuk mengesan asal usul kappa.

Kekurangan ini ditamah lagi dengan kekurangan karya ataupun rekod bertulis shinto sebelum abad ke-8. Namun demikian bukti kewujudan kappa ternyata kesahihannya apabila mumia kappa yang ditempatkan di Tokong Zuiryuji Osaka Jepun. Mumia ini dikatakan telah ditemui pada tahun 1682 iaitu sekitar 328 tahun yang lalu.

Namun pada hari ini, kappa sudah menjadi sebahagian daripada kehidupan masyarakat kita secara disedari ataupun sebaliknya. Watak kappa kini menjadi kebiasaan di dalam pelbagai jenis produk dan media termasuklah manga anime, alat permainan, cenderahati, maskot aktiviti pemasaran dan macam-macam lagi.

Penulisan misteri Kappa pernah ditemui daripada gazu Hyakkiyagyō oleh Toiryama Sekien. Penulisan yang diterbitkan pada tahun 1776 di Gazu Hyakkiyagyō adalah empat - volume set dengan ilustrasi yang lebih daripada dua ratus perbezaan Yōkai (rasaksa).

Ilustrasi ini ditempatkan di muzium Kawasaki.

Saturday, October 9, 2010

How your life goes on.....??

Here the plan what i really wanted.

My Name is H and I come from the small town in Bekenu. I lived with my parents and three sister's and one little brother. I was born in the non-riches family ever! ever!- so I'm grown up as a man who always had a problem about the money. It's started when I was 7 I told my self, that I want to be rich guys. I want to have what I really want since I'm always fail to get what i really wants. it's kind of living on the dreams. because I'm not the guys who easily get what he wanted likes the other boys.

and...

last night I watch this "meet Bill" movie. alone! It's makes me thinking what gonna happen to me in a next few years letter. I do really hope that i can find the opportunity to get what i what since i 7 years old. Because I'm really scared of the fate or kind of things. I do believe that we wrote our own fate, but at the same thing my logical mind says that you also believe to the fate wrote our life...

what would you do if you had thinking this issue? just like me. What ever it is, I have to make it happen and have to deal with it whether I'm happy or not. I'm not trying to cover up my old live or I'm not the kind of person whose doesn't appreciate his own life. I do appreciate my life now. I just curious how do i can get what I really want before. because I'm talking all about the dreams that i always had. My dreams is Money and trying to get family far far away from the money kind of thing problems...

It's me who Loves money.....
and that's makes me what to lives.....
life doesn't need to be perfect...................
but sometimes we just need to be lived according it

Tuesday, October 5, 2010

suka duka..xda Kuliah...?

Saudara terfikir akan topik ini apabila semua kuliah saudara minggu ini. batalkan. Maklumlah disebabkan hal-hal yang mustahak. pemberitahuan oleh pensyarah pula ada yang sudah diberitahu awal, dan ada juga yang diberitahu last minit. lagi pun kuliah saudara pun ada tiga mata pelajaran jer yanga ada kuliah 7 jam kredit lagi tiada kuliah-tapi lebi tertumpu kepada hasil projek akhir semester. Almaklumlah pelajar semester tahun akhir-

Terasa bagai nikmat dan kepuasan yang tinggi bergelar sebagai siswa semakin dipenghujung cerita. Tahun depan kami semua kena menjalankan praktikal di sekolah-sekolah yang dipilih. Masa tu dah tak ada lagi kuliah seperti sekarang. Berbekalkan semangat inilah membuatkan saudara menguatkan diri untuk mencelikkan mata, bangun dari katil dan mandi untuk menghadiri semua kuliah semester ni. kalau boleh Saudara tak ingin menjadi seperti yang lain yang selalu tampil dengan pelbagai alasan untuk tidak menghadiri kuliah. nasib baik tak ada ambil kehadiran macam disekolah menengah dahulu yang mana guru tingkatan mengambil kehadiran semasa perhimpunan pagi seawal jam 7am lagi....nasib baik!!! Fuh????


Tidak seperti pagi sebelum ini Pagi ini satu berita gembira berbaur duka (duka nya tu sikit jer) ..?? membuatkan saudara sedikit kecewa dan perasaan berbaur gembira pun ada - apabila ketua kelas menyampaikan berita bahawa satu-satunya kuliah hari ni dibatalkan... TANG! TARA!! so ini bermakna ini adalah minggu ke-2 saudara tiada kuliah sepanjang semester nih..???

Tambahan pula, jadual pembentangan projek adalah hari ni- tapi nasib tak menyebelahi saudara. terpaksalah saudara membentangkan hasil projek saudara minggu depan jer...Yea...!!! kalau bab macam nih- saudara memang suka. maklumlah ada banyak masa lagi nak prepare apa yang patut....????

ada kuliah atau tak sebenarnya bergantung kepada kita sendiri
kadang-kadang kita gembira
ada kalanya duka
tapi semuanya bergantung kepada kita

~ just like when we see at the same moon, at the same moment ~ --were connected by light, you will never be separate from others--
^_^



Sunday, October 3, 2010

Scary Movie


Pernah tak suatau masa dahulu iaitu kira-kira 10 tahun yang lepas filem hollywod ini menjdai kegilaan kami sekawan di sekolahh menengah. Maklumlahkan masa itu VCD movie vbaru jer diperkenalkan. mahal pulak tu - dan kalau tak silap penulis satu VCD berharga kira-kira RM19.90 yang cetak rompak. urmmm....masa ni kite tak beli sendiri lagi. masih main pinjam dengan kawan-kawan jer. maklumlah kan kalau mak gan ayah tau? hurmmm kena balun!!!---


Masih ingat lagi masa tu --di tingkatan 2 (2002) kami ramai-ramai tengok Scary Movie yang pertama di Rumah orang kampung. hahahaha. kami semua tengok ramai-ramai setelah penat bermain GULI...hahahaha seronok sangat-bukan sebab apa, tapi kerana jalan cerita dan juga gelagat watak cerita tu yang amat lucu...

Terimbau kembali kenangan manis tersebut - penulis sebenarnya nak menonton movie tersebut berkali-kali. Tapi bagaimana nak jumpa VCD/DVD cerita tu. maklumlahkan Filem tu kan filem 10 tahun yang lepas.

ok ini berita baik untuk peminat filem tersebut. kita boleh memuat turun filem tersebut kat internet sahaja dengan percuma, tanpa ada sebarang keahlian ataupun apa-apa syarat yang termaktub. Kita boleh memuat turun asalakan adanya talian internet sahaja.

untuk mendownload filem tersebut ...?Klik disini.
http://stagevu.com/search?x=0&y=0&for=scary+movie&in=Videos

Let see Where You Came From

free counters
get this
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes Powered by Blogger | DSW printable coupons